DONATIES GOEDE DOELEN
0
5
6
2
5

De leukste locaties die puur vegetarisch koken

Waarom is het zo moeilijk om vlees te laten staan?

Deze week is het de Nationale Week Zonder Vlees. Een heleboel horecagelegenheden en evenementenlocaties schrappen dan voor een weekje al het vlees van het menu. Goed idee, alle beetjes helpen nietwaar? Vleesconsumptie draagt voor een groot deel bij aan onze footprint.

Geen overbodige luxe, deze aandacht voor minder vlees eten. Steeds meer mensen noemen zich flexitariër, het aanbod van vleesvervangers in de supermarkt groeit, op events is het aanbod steeds vaker vegetarisch. En toch eten Nederlanders eerder meer dan minder vlees. Hoe kan dat?

Hans Dagevos doet onderzoek naar vleesconsumptie voor Wageningen Economic Research. In een interview voor NRC noemt als mogelijke verklaring: “Nederland kookt nog steeds vooral ‘driecomponentenmaaltijden’. Zowel vleeseters, flexitariërs en vegetariërs eten vaker maaltijden met drie losse onderdelen dan een combinatiegerecht. Als je de V van het AVG’tje (aardappel-vlees-groente) moet inruilen, blijkt een alternatief best lastig te zijn.”

Een tweede verklaring is dat vlees eten ingesleten is in onze cultuur, het is gewoonte én de norm. Elke dag moet je de keuze maken en zo lang het niet een ingesleten gewoonte is om minder vlees te eten, dan hebben we de neiging ons gedrag te compenseren (ach vandaag vega gegeten, mag ik morgen weer vlees). En zo blijft het aantal mensen dat 3 à 4 keer in de week vlees eet vrij stabiel.

Maar er is hoop. Dagevos ziet dat de normen beginnen te schuiven. De energietransitie en de zorgen om ons klimaat dragen hier aan bij. De bewustwording wordt steeds groter. Wat kan helpen ons anders te gaan gedragen volgens de onderzoeker, is het vergemakkelijken van de keuze. Het aanbieden van overwegend vegetarisch eten op jouw bijeenkomst bijvoorbeeld.

Maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om het vlees helemaal weg te laten bij je event. Steeds meer locaties met Meerwaarde(N) doet dat al standaard. Daar wordt zo lekker, verrassend en vaak uit eigen tuin gekookt, dat je gasten zeker niet zullen klagen. Dit zijn ze:

Meer nieuws
Reacties

Schrijf een reactie

Zal niet zichtbaar op website zijn.

Bedankt voor je reactie

Je reactie is geplaatst.