DONATIES GOEDE DOELEN
0
7
0
9
6

Maatschappelijk ondernemen bij het facilitair bedrijf van UWV

Interview

“We hebben een voorbeeldfunctie”

De afdeling ‘Huisvesting en Facilitair’ van uitkeringsinstantie UWV maakte al twee keer gebruik van een Locatie met Meerwaarde(n). Het maatschappelijk bewustzijn van de organisatie is stevig verankerd. Dit zie je terug in alle aspecten van de bedrijfsvoering. We spraken hierover met Pamela Sedee, manager beheer van Facilitair Bedrijf Zuid-Nederland van UWV.

Pamela  is verantwoordelijk voor de aansturing van in totaal 11 facilitaire managers die de verschillende locaties in de regio Zuid beheren. “Vooral op het gebied van werkgeverschap doen we veel. Niet alleen omdat de participatiewet het ons voorschrijft, we vinden ook dat we hier een voorbeeldfunctie in hebben. En misschien nog wel belangrijker: omdat we geloven dat het meerwaarde heeft voor alle betrokkenen.”


Onlangs hebben jullie een nieuw contract afgesloten voor facilitaire diensten. Hoe zijn de MVO doelstellingen daarin mee genomen?

“We hebben hiervoor een Europese aanbesteding uitgeschreven. Hierin zijn de MVO doelstellingen meegenomen. Er stonden onder meer voorwaarden in voor duurzame inkoop (zoals recyclebare bekers) en afvalscheiding. Een van de voorwaarden voor de nieuwe leverancier was ook dat deze 50 medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt moet opnemen in zijn medewerkersbestand. Mensen met een beperking die prima kunnen werken, maar wel met een aangepast takenpakket en met goede begeleiding. Deze medewerkers komen officieel in dienst bij het UWV, maar worden begeleid door de leverancier. Die aanbesteding is prima gegaan, we gaan met Facilicom en Sodexo in zee.”


Hoe werkt het inzetten van deze medewerkers in de praktijk?

“Een projectgroep maakt op dit moment een analyse van de verschillende taken en werkzaamheden die er op facilitair gebied zijn binnen UWV. Sommige taken worden opgesplitst, waardoor ze passender zijn voor medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt. Het is echt maatwerk: per persoon wordt gekeken wat het beste past. De begeleiders van Sodexo en Facilicom kunnen als ze dit nodig vinden een training van het UWV krijgen om de nieuwe medewerkers goed te kunnen begeleiden. Zij ervaren het geven van deze begeleiding als een mooie aanvulling op hun werk. Ze zijn stuk voor stuk erg gemotiveerd en hebben er zin in om de nieuwe medewerkers te coachen. We hopen in januari de eerste 10 nieuwe medewerkers in dienst te hebben.”

Spelderholt
“We hebben de start van de overeenkomst met Sodexo en Facilicom gevierd in kasteel Spelderholt. In dit conferentiehotel worden jongeren met een beperking opgeleid. Dat gaf direct hele leuke interactie tussen hen en de medewerkers van onze nieuwe leveranciers. Ook deze studenten zijn allemaal anders. Maar we konden alles aan ze vragen, het was heel leuk (lees ook de blog van dagvoorzitter Esther Wouters).”

Hoe komt de andere ‘P’ aan bod bij UWV, die van ‘planet’?

“We zijn vanuit Facilitair Bedrijf UWV heel actief met duurzaamheid bezig. We moeten in 2050 klimaatneutraal zijn. De afstudeerder heeft een onderzoek gedaan naar welke maatregelen wij als UWV de eerstkomende 10 jaar moeten nemen om uiteindelijk in 2050 klimaatneutraal te zijn. We stimuleren gebruik van openbaar vervoer en elektrische auto’s en we doen diverse energie-audits. Onze mvo-ambassadeur geeft veel voorlichting en houd zich bezig met de verschillende indicatoren en labels. Onlangs kregen we van een controlerende instantie een mooi compliment: we lopen als organisatie voorop.”
 

Locatie met meerwaarde
UWV staat met zijn activiteiten midden in de maatschappij en heeft zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid hoog in het vaandel staan. Mede daarom zoeken ze voor bijeenkomsten naar locaties met een specifiek maatschappelijk karakter. Dat kan zijn op het gebied van de doelstellingen, of op het gebied van de specifieke duurzaamheid kenmerken ervan.

Een recente bijeenkomst van onze afdeling Huisvesting & Facilitair stond in het teken van duurzaamheid. Deze bijeenkomst hebben we georganiseerd bij Aeres Hogeschool in Wageningen. We willen graag iets leren van een bezoek aan zo’n locatie”, aldus Pamela.
Op het programma stond onder meer een rondleiding door het innovatieve gebouw. “Dat vond iedereen razend interessant. Ze hebben daar allerlei slimme toepassingen op het gebied van duurzaamheid en ecologische intelligentie. Het geldbedrag dat we mochten schenken omdat we onze bijeenkomst bij een locatie met meerwaarde hebben georganiseerd, hebben we gedoneerd aan de Spelderholt Academie. En dat is ook een hele mooie vorm van social return.”

Meer nieuws