DONATIES GOEDE DOELEN
0
6
5
8
9

Leer jouw gasten iets over de circulaire economie

Inspiratie

>> Meer tips over hoe je duurzaam kunt organiseren? Bestel gratis ons whitepaper 'Maak je impact positief'


Deze week is het de week van de circulaire economie. ‘Circulair’ is een buzzwoord. Zo’n woord dat rondzoemt maar waarvan de betekenis niet altijd even duidelijk is. Gaat het over recyclen? Over minder consumeren? Minder afval? Over biomassa? CO2 uitstoot verminderen? Over alles of juist over niks van dit alles?

Als je dit plaatje bekijkt, is het meteen duidelijk:

Bron: rijksoverheid.nl

In een circulaire economie gaat het over grondstoffen en het eindeloos opnieuw gebruiken ervan: een cirkel die  nooit stopt. Dat is dus iets anders dan een product dat er al is recyclen. Alleen recyclen leidt nog steeds tot afval, al duurt het een stuk langer voor de afvalhoop in zicht komt. Circulair werken is vooruit denken: hoe kunnen we producten ontwerpen zodat de grondstoffen die gebruikt worden, bewaard blijven en eindeloos opnieuw ingezet kunnen worden?

Als dit in alle lagen van een samenleving is geregeld, spreek je van een circulaire economie. In zo’n economie heb je geen afval, minder CO2 uitstoot en andere milieuschade.

Een aantal Locaties met Meerwaarde(N) zijn naast eventlocatie ook kraamkamers voor de nieuwe circulaire economie. Je kunt er goede voorbeelden bekijken, inspiratie en kennis opdoen. De locaties willen heel graag dat de bezoekers van jouw event iets leren over de circulaire economie.

BlueCity

Terwijl jij je event organiseert in het cool ingerichte zwembad van het oude Tropicana (waar de glijbaan nog steeds een functie heeft!), wordt op de benedenverdieping door circulaire pioniers bij BlueCity in Rotterdam gewerkt aan innovatieve producten. Plantaardig leer van mangoschillen, een stoeptegel van eendenkroos, vleesvervangers die zijn gemaakt met schimmels, hier gebeurt het. Organiseer als onderdeel van je event een rondleiding voor je bezoekers en ze gaan met opgerekte geest en een heel nieuw vocabulaire naar huis.

KAS Meeting en Eventlocatie

Als je een nieuwe event- en vergaderlocatie wilt beginnen, denk je niet meteen aan een 70-er jaren kantoorgebouw dat niemand mooi vindt. Wel ondernemer Jonathan, die juist in dit gebouw een ideale te upcyclen schoonheid zag. Inmiddels is KAS Meeting en Eventlocatie in Woerden een van de populairste Locaties met Meerwaarde(N). Dit gebouw is beter geworden dan het ooit is geweest. Op het dak zijn twee flinke kassen geplaatst. De gevel is prachtig vergroend. Binnen vind je alles wat je eventhart begeert. Van de nieuwste techniek tot de fijnste gastvrijheid. Op verschillende plekken staat uitgelegd hoe het gebouw bijdraagt aan een circulaire economie.

De Groene Afslag

Als je helemaal in de circulaire economie wil duiken, neem dan de juiste afslag op de A1 bij Laren: De Groene Afslag. Hier kun je leren over de transitie naar de nieuwe groene economie. Ze hebben er zelfs een onderwijstak voor opgericht: The School of Change. Kijk hier wat er aan sessies op de planning staat. De sessies kunnen ook onderdeel zijn van je event. Op deze plek beleef je de transitie aan den lijve: alles wat je ziet is hergebruikt. Je eet er altijd innovatief plantbased en bijzonder lekker. Iets dat de meeste mensen erg helpt in een veranderproces.

Het Ruim

Schoonschip Amsterdam is de meest duurzaam drijvende woonwijk van Europa en ligt in Amsterdam-Noord. De wijk is ontwikkeld door de bewoners zelf. Als onderdeel van de drijvende woonwijk is een gezamenlijke ruimte gerealiseerd, deze heet Het Ruim. De wijk is ecologisch en sociaal duurzaam met warmtepompen, zonnepanelen en thermische panelen. Gedurende 10 jaar hebben de bewoners keihard gewerkt om Schoonschip te ontwerpen, ontwikkelen en realiseren. Daarbij is vooruit gelet op de herbruikbaarheid van alle materialen. Een dag in de mooi gestylde eventlocatie Het Ruim biedt je bezoekers de magie van de NDSM werf én een inkijkje in dit circulaire ontwerp- en bouwproces.

TIP:

Tot slot nog een circulaire tip om aan je event toe te voegen: je eigen afval die je in het toilet achterlaat ;-)! Broodje Poep!

Poep en plas vies? Welnee! Het is misschien wel dé oplossing voor onze voedselkringloop. Broodje Poep is een reizend en interactieve kunst installatie die ons hiervan bewust wil maken. Onder het motto ‘poep is goud waard’ kun je Broodje Poep inzetten op je evenement, om zoveel mogelijk mensen in te laten zien welke waarde wij dagelijks creëren en wegspoelen. 

Dit zijn alle locaties met meerwaarde(N) die iets doen met de circulaire economie:

Meer nieuws