DONATIES GOEDE DOELEN
0
6
5
8
8

De eventbranche in een donut – kijk naar het hele plaatje

Inspiratie

Locaties met Meerwaarde(n) legt de eventbranche naast de donut theorie van Kate Raworth. We geloven erin dat je best met z’n allen een feestje mag vieren én er tegelijkertijd voor kunt zorgen dat de wereld leefbaar blijft. Als je maar binnen de kaders van de donut blijft. Dit keer aflevering 2: kijk naar het hele plaatje.

De vorige keer hadden we het over de doelstelling van je event. Deze aflevering gaat over verder kijken dan jouw doelstelling alleen. Hoe ziet het eruit als je het grote plaatje ziet? Dan begin je met een plan. Voordat je met organiseren begint, stel je een aantal vragen:

  • Wat vraagt het van mensen dat ze naar het evenement komen? Hoe komen ze er en hoeveel uitstoot geeft dat? Zijn er mensen met een fysieke beperking, is je evenement inclusief? En is het tijdstip goed gekozen?
  • Wat is de impact van mijn evenement op het milieu? Uitstoot, materialeninkoop, energiegebruik. Misschien kan ik met mijn evenement juist ook iets opwekken of genereren?
  • Wat betekent het voor de omgeving dat ik hier mijn evenement houdt. Kan ik de omgeving juist ook een plezier doen om mijn evenement hier te houden? Bijvoorbeeld doordat de locatie lokale producten inkoopt of mensen uit de omgeving met een afstand tot de arbeidsmarkt werk biedt.

Door naar het grotere plaatje te kijken wordt je evenement een feest voor iedereen. En voor de natuur. Zonder in te leveren op de kwaliteit of de doelstellingen van je event.

Een inspirerend voorbeeld van een groot evenement dat organiseren zonder footprint als uitgangspunt neemt is het DGTL festival. Mede-eigenaar Jasper Goossen: „Wat we niet willen uitstralen, is dat de bezoekers alleen maar lekker duurzaam bezig zijn. Nee, de ervaring op het festival moet dezelfde zijn als altijd, met dezelfde kwaliteit van leven.” Zo wordt er geen diesel gebruikt voor de stroom op de podia, maar batterijen met groene stroom van het vaste net. Verder is vegetarisch eten de norm. Ook zijn op alle festivals van Apenkooi plastic wegwerpbekers vervangen door harde bekers, die worden gewassen.

Heb jij een voorbeeld van zo’n evenement waarop voor jouw gevoel het grotere plaatje helemaal klopte? Deel het met ons!

Meer nieuws